Lees hier meer informatie over het kunstgebit. Is het iets voor u, gaat u het nodig hebben in de toekomst of gewoon nieuwsgierig? Lees hieronder meer.
Of neem contact op InschrijvenEen kunstgebit is een gebitsprothese die uitneembaar is. Een kunstgebit wordt gemaakt van kunststof. Door de hoge kwaliteit zijn protheses tegenwoordig niet meer te onderscheiden van echt. Een kunstgebit kan worden geplaatst ter vervanging van alle tanden of kiezen of wanneer er tanden en kiezen ontbreken.
Een gebit is een belangrijk onderdeel van een uitstraling. Een nieuw gebit is daarom een grote verandering in het aanzicht van een persoon. Tandartspraktijk Diemen Zuid is gespecialiseerd in gebitsprotheses of kunstgebitten. Ons gespecialiseerde personeel staat voor u klaar en voorziet u van een natuurlijk en hoogwaardig kunstgebit.
Door gevolg van tandbederf, een tandvleesziekte, een ongeval, ouderdom of erfelijkheid kunnen er tanden en kiezen ontbreken. Een gebitsprothese of kunstgebit vervangt ontbrekende tanden en kiezen. Een gebitsprothese wordt tegenwoordig zo mooi gemaakt dat het niet van een natuurlijk gebit is te onderscheiden. Zo kunt u weer zorgeloos praten en lachen en blijven genieten van een goede maaltijd. Er bestaan diverse soorten prothesen:
Een volledig kunstgebit vervangt al uw tanden en kiezen. Een volledig kunstgebit betekent dat de kaak volledig tandeloos is. Dit kan ook alleen gaan om de boven- of onderkaak. Deze prothese is uitneembaar.
Mist u één of enkele tanden en/of kiezen, ziet u een volledig kunstgebit (nog) niet zitten en is een kroon op implantaat voor u ook geen goede oplossing? Dan is een gedeeltelijk kunstgebit zoals een frameprothese of een gedeeltelijk plaatje een oplossing om de missende tanden en kiezen aan te vullen.
Het kunstgebit op implantaten is een volledig kunstgebit dat vastzit in de kaak. Het zit vast op implantaten die in het kaakbot worden gebracht. Hierdoor zit uw kunstgebit stevig vast in uw mond en hoeft u geen kleefpasta’s te gebruiken.
Voordat een kunstgebit wordt gemaakt loopt de tandprotheticus een aantal stappen door om het model en de vorm te maken. Vervolgens zal het kunstgebit worden gemodelleerd. Er wordt een proefprothese gemaakt zodat u uw kunstgebit kan passen. Vervolgens zal de definitieve prothese worden gemaakt.
Wij begrijpen dat een kunstgebit voor u een grote verandering is. Zowel in het aanzien als het gevoel is de verandering groot. Het kan bijvoorbeeld dat de manier van kauwen of spreken wordt beïnvloed. Echter, als uw mond is gewend aan het nieuwe kunstgebit gaat dit vanzelf stukken beter.
Voordat een kunstgebit geplaatst kan worden, moeten de tanden en kiezen worden getrokken. Dat gebeurt niet in één keer. Meestal worden eerst de achterste kiezen getrokken en volgen de tanden later. In de tussentijd kan het tandvlees genezen en herstellen. Na het trekken van de laatste tanden wordt het kunstgebit direct geplaatst.
Een nieuw kunstgebit zit meestal niet meteen lekker. Uw tandarts of tandprotheticus zal u in die lastige beginperiode goed begeleiden, zodat u zo snel mogelijk aan uw nieuwe kunstgebit zult wennen.
Eten met een kunstgebit is anders. Zeker in het begin moet u voorzichtig zijn. Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit en probeer na enkele dagen een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. U kunt met een kunstgebit beter geen stukken afbijten: snijd daarom het voedsel in stukjes en kauw rustig en gelijkmatig.
Praten zal in het begin niet zo makkelijk gaan met een kunstgebit. Misschien gaat u slissen of klinken bepaalde klanken anders dan u gewend bent. Alsof u met een volle mond praat. Meestal gaat het na een paar dagen, als uw mond aan het nieuwe kunstgebit gewend is, een stuk beter.
Maak uw kunstgebit regelmatig schoon, het liefst na iedere maaltijd. Dan voorkomt u dat er voedselresten achterblijven op en onder het kunstgebit. Als u die voedselresten namelijk niet verwijdert, kan het tandvlees onder het kunstgebit ontstoken raken. Voor het reinigen van uw kunstgebit kunt u een speciale protheseborstel gebruiken. Tijdens het slapen adviseren wij om het kunstgebit uit te doen.
Voor een persoonlijk plan nodigen wij u graag uit voor een intake. In zo’n intake bespreken wij uw gebit en de mogelijkheden. Op basis van de gegevens maken wij een persoonlijk plan inclusief een passende begroting op. Neem telefonisch contact op via ons telefoonnummer, e-mailadres of onderstaand contactformulier.
Een volledig kunstgebit (boven en/of onder) wordt vrijwel in alle gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit zal in de meeste gevallen 75% zijn. De meeste aanvullende tandverzekeringen vergoeden de resterende 25%. Echter, het trekken van tanden en kiezen wordt niet in alle gevallen vergoed.
De tandprotheticus in onze kliniek in amsterdam zal een afdruk van uw gebit maken. Hierdoor zal uw kunstgebit of prothese op uw ‘oude’ gebit lijken. Mocht u voorkeuren hebben wat betreft kleur, stand of vorm, dan kunt u dit doorgeven aan ons. Wij zullen hier rekening mee houden bij de ontwikkeling van een kunstgebit.
Nee, dit is afhankelijk van welk type prothese u krijgt. Krijgt u een volledige, dus onder- en/of bovenkaak, dan worden de overgebleven tanden en kiezen wel getrokken. Als er nog veel gezonde tanden en kiezen zijn, dan kan er worden gekozen voor een gedeeltelijke prothese. Hierbij worden enkel de slechte tanden en kiezen getrokken.Het trekken van tanden en kiezen doet geen pijn want dit gebeurt onder verdoving.
Een gebroken kunstgebit is vervelend maar kan ik de meeste gevallen snel worden gerepareerd. Wij raden het altijd aan om bij een beschadiging een specialist in te schakelen en niet zelf het kunstgebit te repareren door te lijmen. Dat is niet verstandig omdat de lijm niet lang zou houden en reageert op de kunsthars waarvan protheses worden gemaakt.
U kunt uw kunstgebit het beste regelmatig reinigen, het liefst na iedere maaltijd. Reinigen kunt u het beste doen met een protheseborstel, lauw water en (groene) zeep. Andere producten als tandpasta, alcohol, bruistabletten en andere oplosmiddelen zijn niet geschikt om uw kunstgebit mee te reinigen. Deze producten raden wij dan ook sterk af. Ook kunt u tijdens het reinigen het best voorzichtig te werk gaan door de gootsteen vol laten lopen met een laagje water of een handdoek te gebruiken zodat uw gebit wordt beschermd tegen beschadigingen, mocht deze onverhoeds uit uw handen glippen.
In principe kunt u alles eten met uw kunstgebit. Wel is het belangrijk om voorzichtig te zijn met harde voedingsmiddelen. Het afbijten van bijvoorbeeld appels of rauwe wortels wordt afgeraden met een kunstgebit. Ook zult u met een kunstgebit meer moeite kunnen ervaren met het eten van plakkerig voedsel, te denken aan kauwgom, pindakaas en kleverig snoep.
Gemiddeld gaat een kunstgebit of prothese 5 tot 10 jaar mee. Uiteraard zal dit per persoon verschillen. Als uw kunstgebit los raakt of als deze pijn gaat doen, adviseren wij om tijdig contact op te nemen met uw tandprotheticus. Het is aan te raden om eens per jaar een controle te laten uitvoeren door uw tandprotheticus, ook als u zelf geen problemen ervaart. Door deze controle kunnen er tijdig aanpassingen worden gedaan aan uw prothese waardoor deze langer meegaat en goed blijft zitten.
Vul het contactformulier in, indien u een vraag heeft of meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Wij nemen vandaag of de volgende werkdag contact met u op.