Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Slechte adem

Slechte adem

Een slechte adem is niet alleen heel vervelend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je bent je zelf namelijk niet altijd bewust van je slechte adem. Bovendien rust er een behoorlijk taboe op, en kan het je erg onzeker maken. Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door een tandvleesontsteking of bacteriën op je tong. Meestal als gevolg van een slechte mondhygiëne. Maar een stinkende adem kan ook wijzen op andere gezondheidsklachten!

Iedereen heeft weleens een slechte adem. Bijvoorbeeld na het eten van knoflook, ui of gekruid eten of bij het opstaan. Als je slaapt is je speekselproductie namelijk lager, waardoor je mond uitdroogt en gaat ruiken. Een stinkende adem kan echter nog veel meer oorzaken hebben:

  • Tandvleesontsteking (of parodontitis) als gevolg van een slechte mondhygiëne. Bijvoorbeeld door verkeerd of te weinig poetsen, of omdat er ondanks het poetsen toch bacteriën achterblijven tussen de tanden en kiezen of op de tong.
  • Roken of alcoholgebruik.
  • Een probleem in de neus- of keelholte zoals een bijholteontsteking of poliep. Een bezoek aan een KNO-arts is dan noodzakelijk.