Wortelkanaalbehandelingen

Wortelkanaalbehandelingen

Iedere tand of kies heeft één of meerdere wortels. Deze wortels ziet u niet, want die zitten onder het tandvlees verstopt. In deze tandwortels zitten zenuwen, bloedvaten en bindweefsel.

Dit weefsel kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of een andere oorzaak. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Daarom is dan is er een wortelkanaalbehandeling nodig. Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken tandweefsel verwijderd.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel?

Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Ook een pijnstiller of ontstekingsremmers hebben geen effect. Als het weefsel eenmaal ontstoken is zal het niet meer genezen. Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.

De wortelkanaalbehandeling

Tijdens de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts uw tand of kies open en verwijdert al het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts uw tand of kies weer dicht met een wortelkanaalvulling en aan de buitenkant een normale vulling. Het kan voorkomen dat een tand of kies zo slecht is dat het beter is om deze te vervangen voor een kroon.

Pijn tijdens en na een wortelkanaalbehandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de te behandelen tand of kies goed verdoofd. Van de ingreep voelt u dus niets. Het komt een enkele keer voor dat een zenuw zo ontstoken is dat u toch een lichte pijn kan ervaren tijdens de behandeling. U kunt dit direct aangeven. Bij Tandartspraktijk Diemen Zuid kijken we meteen naar alternatieven om de wortelkanaalbehandeling toch pijnloos uit te voeren. Na de behandeling is uw tand of kies nog gevoelig. Om de pijn te onderdrukken kunt u paracetamol slikken.

Bent u angstig voor de tandarts en ziet u een wortelkanaalbehandeling helemaal niet zitten? Tandartspraktijk Diemen Zuid heeft gespecialiseerde tandartsen en assistenten die u tijdens de behandeling begeleiden. Lees hier meer over onze werkwijze bij angst voor de tandarts.