Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Wortelkanaalbehandelingen

Moet u een wortelkanaalbehandeling ondergaan en u bent op zoek naar een gespecialiseerde tandarts in de omgeving van Amsterdam? Neem dan contact op!

Contact

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Iedere tand of kies heeft één of meerdere wortelkanalen. Deze wortels ziet u niet, want die zitten onder het tandvlees verstopt. In deze tandwortels zitten zenuwen, bloedvaten en bindweefsel. Dit wordt ook wel tandpulpa genoemd. De tandpulpa kan door een lekkende vulling of ontstoken tand of kies ook ontstoken raken. Ontstoken tandpulpa geneest niet meer en kan ook problemen veroorzaken in de tand, kies of het kaakbot. Om te voorkomen dat de ontsteking zich verder verspreidt en het kaakbot en andere tanden en kiezen beschadigd, heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig. Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken tandweefsel (tandpulpa) verwijderd.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel?

Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Ook een pijnstiller of ontstekingsremmers hebben geen effect. Als het weefsel eenmaal ontstoken is zal het niet meer genezen. Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.

Wanneer is er een wortelkanaalbehandeling benodigd?

Er zijn verschillende symptomen waaruit kan blijken dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft:

  • Aanhoudende pijn bij het drinken van warme en koude dranken
  • Hevige kiespijn of een dikke wang
  • Stekende pijn bij het kauwen

Het kan ook zijn dat de tandpulpa is ontstoken, maar dat u dit niet voelt omdat de tandzenuw al dood is. Dat kan verraderlijk zijn omdat u hierdoor geen klachten heeft maar de ontsteking wel kan uitbreiden. Ook dan is een behandeling benodigd. 

Hoe ziet een wortelkanaalbehandeling eruit?

Bij het behandelen van een wortelkanaalontsteking worden er meerdere stappen doorlopen. Ten eerste wordt er een foto gemaakt om vast te stellen of er sprake is van een ontsteking en waar deze zich bevindt. Vervolgens wordt u verdoofd. Dit maakt de behandeling volledig pijnloos. Tijdens de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts uw tand of kies open en verwijdert al het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts uw tand of kies weer dicht met een wortelkanaalvulling en aan de buitenkant een normale vulling. Het kan voorkomen dat een tand of kies zo slecht is dat het beter is om deze te vervangen voor een kroon.

Geen pijn tijdens en na een wortelkanaalbehandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de te behandelen tand of kies goed verdoofd. Van de ingreep voelt u dus niets. Het komt een enkele keer voor dat een zenuw zo ontstoken is dat u toch een lichte pijn kan ervaren tijdens de behandeling. U kunt dit direct aangeven. Bij Tandartspraktijk Diemen Zuid kijken we meteen naar alternatieven om de wortelkanaalbehandeling toch pijnloos uit te voeren. Na de behandeling is uw tand of kies nog gevoelig. Om de pijn te onderdrukken kunt u paracetamol slikken.


Bent u angstig voor de tandarts en ziet u een wortelkanaalbehandeling helemaal niet zitten? Tandartspraktijk Diemen Zuid heeft gespecialiseerde tandartsen en assistenten die u tijdens de behandeling begeleiden. Lees hier meer over onze werkwijze bij angst voor de tandarts.

Nazorg en genezing

Na de ingreep raden wij het aan om even te wachten met eten en drinken totdat de verdoving is uitgewerkt. Dit is meestal na 1 á 2 uur. Daarnaast mag u weer alles eten en drinken. 

Het kan zijn dat u na de behandeling nog klachten heeft. Echter, de pijn en zwelling verdwijnen vaak vrij snel. Dit betekent niet dat de ontsteking snel verdwijnt. Afhankelijk of dat het kaakbot is ontstoken kan het maanden tot jaren duren voordat de ontsteking weg is. Daarom maakt de tandarts met regelmaat een röntgenfoto om te kijken of de ontsteking weg is. Uiteindelijk kan het blijken dat een nieuwe ingreep nodig is, maar in de meeste gevallen is één ingreep voldoende. 

Wortelkanaalbehandeling 

Bent u op zoek naar een specialist in wortelkanaalbehandelingen in de omgeving van Amsterdam? Tandartspraktijk Diemen-Zuid grenst direct aan de gemeente Amsterdam. Ook is onze praktijk eenvoudig te bereiken met de auto, met de fiets en met het openbaar vervoer. Iedereen is welkom bij onze praktijk. Met ons brede aanbod kan jong en oud bij ons terecht. Ons team levert kwaliteitszorg met een glimlach in een ontspannen en hygiënische omgeving.

Wordt een behandeling vergoed?

Tot een leeftijd van 18 jaar vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling. Bent u ouder dan 18 jaar, dan wordt de behandeling in de meeste gevallen (voor een gedeelte) vergoed door uw aanvullende tandverzekering.

Is de behandeling pijnloos?

Een wortelkanaalbehandeling is in de meeste gevallen pijnloos. Wij gebruiken bij de behandeling een verdoving. Na de behandeling kan het zijn dat u pijn ervaart. Hiervoor raden wij u aan om paracetamol of ibuprofen in te nemen. 

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De tijdsduur van een behandeling hangt af van het aantal kanalen. Een tand heeft vaak één kanaal, waar kiezen meerdere kanalen kunnen hebben. De duur varieert daarom van een half uur tot twee uur.

Hoe ziet de tand of kies eruit na de behandeling?

Vroeger werd de tand of kies donkerder na een wortelkanaalbehandeling. Met de hedendaagse technieken is dit niet meer het geval en zie je er in principe niks meer van. Ontstaat er verkleuring, dan kunnen we dat verhelpen.

Wat zijn de verschillen tussen een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling?

Een wortelkanaal- en zenuwbehandeling zijn dezelfde benamingen voor dezelfde behandeling.

 

 

Contact Wortelkanaalbehandeling 

Heeft u een vraag over een wortelkanaalbehandeling of wilt u graag een afspraak voor een consult maken? Neem dan gerust (telefonisch) contact met ons op. Wij helpen u graag.

Vul hieronder uw contactgegevens in

The form contains errors