Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Fluoride

Fluoride

Fluoride is een veilige en effectieve manier om cariës/gaatjes te voorkomen. Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen. Fluoride zit in tandpasta’s, speciale spoelmiddelen en in speciaal door de tandarts aangebrachte gel-applicaties.

Toepassing fluoride

In de meeste tandpasta’s zit fluoride. Door bij voorkeur twee keer per dag met fluoridetandpasta te poetsen wordt de fluoride door de tand opgenomen, waardoor de tanden minder kwetsbaar voor zuren worden. Ook kan de tandarts of mondhygiënist je adviseren om (aanvullend) te spoelen met een fluoride-mondspoelmiddel. Daarnaast kan de tandheelkundig zorgverlener een fluoride-applicatie geven in de tandartspraktijk.

Is fluoride gevaarlijk?

Nee, fluoride in mondverzorgingsproducten is ongevaarlijk. Wel dient bij kinderen rekening gehouden te worden met de dosering. Daarom is het belangrijk voor je kind een tandpasta met aangepast fluoridegehalte te gebruiken dat is afgestemd op de leeftijd.

Richtlijn voor het gebruik van fluoride

Vanaf het moment dat de eerste tanden doorbreken kan je beginnen met het poetsen van de tanden met een fluoridetandpasta. Tot het tweede jaar is één keer per dag poetsen voldoende. Vanaf het tweede jaar dienen de tanden twee keer per dag gepoetst te worden. Voor baby’s en kinderen tot vijf jaar is er speciale peuterpasta. Houd de volgende richtlijn aan:

  • 0 tot 2 jaar: één keer per dag poetsen met peutertandpasta.
  • 2 tot 5 jaar: twee keer per dag poetsen met peutertandpasta.
  • vanaf 5 jaar: twee keer per dag poetsen met tandpasta voor volwassenen.

Er bestaan ook tandpasta’s met een hoger fluorgehalte, deze zijn alleen te gebruiken op tandartsvoorschrift.

Voor zowel kinderen als volwassenen geldt dat een bolletje tandpasta (ter grootte van een erwt) op de tandenborstel voldoende is.