Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Zwanger en gebit

Zwanger en gebit

Tijdens de zwangerschap heeft u meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen en gaatjes. De zwangerschap zorgt ervoor dat het niveau van progesteron in het lichaam tien keer hoger dan het niveau van niet-zwangere vrouwen. Door het verhoogde niveau, kan de groei van bacteriën in het lichaam verhogen. Hierdoor gaat het tandvlees sneller bloeden en is het gevoeliger. Daarnaast heeft u meer kans op het krijgen van een tandvleesontsteking. Met een juiste gebitsverzorging hoeft uw gebit niet te lijden onder de zwangerschap.

Het komt vaak voor dat een zwangerschap gepaard gaat met misselijkheid, vooral in de eerste weken of maanden. Indien u last heeft van braken dan kunt u het beste eerst uw mond met water spoelen omdat maagzuur veel schade aan het glazuur van uw tanden veroorzaakt. De verleiding is groot om direct daarna de tanden te poetsen om de vieze smaak kwijt te raken. Toch kun je dat beter niet doen.

 

Dus zorg tijdens de zwangerschap extra goed voor het gebit.  En breng een extra bezoek aan de tandarts en preventie assistente/mondhygiënist . Breng uw tandarts voorafgaand aan de controle of behandeling op de hoogte van uw zwangerschap.