Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees

 

Last van bloedend tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan de tanden en kiezen; alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte wordt een pocket genoemd en is bij gezond tandvlees hooguit 3 mm diep. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden tijdens het poetsen, het eten of het schoonmaken met bijvoorbeeld tandenstokers. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als uw tandvlees niét gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is.

 

Waardoor ontstaat tandvleesontsteking?

Het blijkt dat de meeste mensen de tandplak, een kleverig laagje bacteriën, niet goed verwijderen van de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaat tandvleesontsteking. Gelukkig richt de tandvleesontsteking meestal geen schade aan het tandvlees aan, of aan het kaakbot dat daaronder zit. Hierdoor ontstaat tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Bij een beperkte groep mensen richt de tandvleesontsteking op den duur wél schade aan. Eerst laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De pocket, de smalle ruimte tussen tandvlees en tanden en kiezen, wordt daardoor dieper. In deze verdiepte pocket vormt zich weer een laagje tandplak en vaak ook tandsteen. Zo gaat de ontsteking de diepte in en bereikt het kaakbot. Het kaakbot, waar de tanden en kiezen in vastzitten, wordt daardoor afgebroken. Dit heet parodontitis. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Parodontitis kan invloed hebben op de algemene gezondheid. Soms kunnen medische behandelingen pas doorgaan nadat de parodontale infectie is behandeld. Wij zullen daarom altijd uitgebreid informeren naar uw algemene gezondheid.

 

Wat valt er aan bloedend tandvlees te doen?

Behandeling van tandvleesontsteking richt zich op het verwijderen van tandplak. Dit begint met het zelf in staat zijn om de tanden perfect schoon te houden met behulp van ragers en een elektrische tandenborstel met een rond borstelkopje. Tandsteen verhindert dat de tandplak volledig kan worden weggehaald. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de tandplak maar ook het eventueel aanwezige tandsteen van de tanden en kiezen wordt verwijderd. Als verdiepte pockets erg diep zijn of als zij niet goed bereikbaar zijn, kan er tandplak en tandsteen achterblijven na de professionele gebitsreiniging. Het tandvlees blijft ontstoken en de pockets blijven verdiept. Om die pockets toch goed te kunnen reinigen, is het nodig dat een operatieve behandeling wordt uitgevoerd. Zo'n operatieve behandeling heet een flap-operatie. Bij een flap-operatie wordt, onder plaatselijke verdoving, het tandvlees losgemaakt van de tanden en kiezen. Daardoor zijn de tandplak en het tandsteen veel beter zichtbaar en goed bereikbaar voor verwijdering. Na de reiniging wordt het tandvlees weer rond de tanden en kiezen gehecht. Het tandvlees zal daarna genezen en volledig vasthechten aan de tanden en kiezen. Er zijn dan geen verdiepte pockets meer. Door een flap-operatie kan ook een vergevorderde parodontitis tot staan worden gebracht. Door een goede, dagelijkse mondhygiëne kunt u voorkomen dat er opnieuw parodontitis ontstaat.