Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Gevoelige tanden

Gevoelige tanden

Gevoelige tanden zijn ontzettend vervelend. Je tanden doen zeer tijdens het eten of drinken van warme of juist koude voedingsmiddelen of je krimpt in elkaar bij een vlaag koude lucht langs je tanden. Deze pijnprikkel kan verschillende oorzaken hebben.

Bij gevoelige tanden komt het tandbeen bloot te liggen. Een tand of kies bestaat uit verschillende weefsels. Onder het tandglazuur (de buitenste harde laag) ligt het tandbeen. Ook de wortel van je tanden en kiezen bestaat uit tandbeen. Wortels worden beschermd door het tandvlees. Als het tandvlees terugtrekt, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking of te hard poetsen, komt de wortel (dus het tandbeen) bloot te liggen. Wanneer dat blootliggende tandbeen in aanraking komt met koude of warme, zoete of zure prikkels, prikkelt dat op zijn beurt weer de zenuw in je tanden, wat ontzettend onaangenaam aanvoelt.

Het blootliggen van het tandbeen en dus gevoelige tanden kan verschillende oorzaken hebben:

  • Teruggetrokken tandvlees
  • Zuren in ons eten en drinken tasten de glazuurlaag aan, wat ook wel tanderosie wordt genoemd. Het aangetaste glazuur veroorzaakt gevoelige tanden;
  • Te hard poetsen
  • Tandenknarsen of klemmen kan langs de tandvleesrand slijtage geven.
  • Gaatjes (cariës) tasten het tandglazuur aan en het onderliggende tandbeen, waardoor gevoeligheid ontstaat.

 

Om gevoelige tanden te voorkomen is een goede mondhygiëne en dus twee keer per dag poetsen noodzakelijk. Poets met een fluoride houdende tandpasta en een goede tandenborstel, het liefst elektrisch. Poets vooral niet te hard! Wanneer je last hebt van gevoelige tanden door te hard poetsen kan een elektrische tandenborstel met druksensor handig zijn. Die geeft een waarschuwing wanneer je te hard poetst.

 

Om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken is het belangrijk om daar één keer per dag te reinigen met een tandenstoker, rager of flossdraad. Als aanvulling kun je de bacteriën op je tong verwijderen met een tongschraper.