Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Tanderosie

Tanderosie

Erosie van het tandglazuur is een van de vele oorzaken van tandpijn. Tanderosie treedt op wanneer overmatig zuur het tandglazuur laat verdwijnen. Dit is de harde, buitenste laag die de tanden hun structuur geeft. Normaal gezien zorgt het van nature in het speeksel voorkomende calcium ervoor dat het zuur in ons voedsel wordt geneutraliseerd. Zo wordt het tandglazuur tegen erosie beschermd. Maar als je veel erg zuur voedsel of zure drank consumeert, kan het calcium in je speeksel hiervoor onvoldoende zijn. Puur vruchtensap en alle soorten koolzuurhoudende dranken (zelfs de suikervrije) zijn zeer zuur. Als je hier dus veel van drinkt, loop je mogelijk meer risico op tanderosie.

 

De symptomen van tanderosie zijn onder andere:

  • Tandpijn: Door slijtage van het glazuur kunnen je tanden gevoeliger worden voor warm en koud voedsel.
  • Verkleuring: Je tanden kunnen geler overkomen door de blootstelling van meer tandbeen (de laag onder het glazuur).
  • Doorzichtigheid: Je voorste tanden kunnen doorzichtig lijken bij de randen waar je mee bijt.
  • Scheuren en deukjes: Door verwering van het tandglazuur kunnen je tanden gaan scheuren en kunnen er kleine deukjes optreden op het kauwoppervlak.

Om tandersosie te voorkomen is het belangrijk dat je bewust omgaat met eten en drinken. Het gaat bij tanderosie namelijk niet alleen om hoevéél zure producten je eet en drinkt, maar vooral om de manier waarop. Hoe vaker je dat doet en hoe langer je zure producten in jouw mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is.