Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Mondhygiëniste Diemen-zuid

Een goede mondhygiëniste is van groot belang voor de gezondheid van uw gebit en tandvlees.. Door voldoende aandacht aan uw mondhygiëne te besteden voorkomt u veel gebitsproblemen.

Maak een afpraak

Voorkom gebitsproblemen

Voorkom problemen met een goede mondhygiëne. Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen worden voorkomen middels goede mondhygiëne. Naar de mondhygiënist gaan helpt om jouw gebit schoon en gezond te houden.

De meeste problemen ontstaan door achterblijvende bacteriën die je thuis lastig wegpoetst. Onze mondhygiëniste in Diemen helpt hierbij. Om tandproblemen te voorkomen en te zorgen dat u uw gebit zo schoon mogelijk houdt, raden wij het aan om een periodieke controle te combineren met een afspraak bij de mondhygiënist. Naast dat onze mondhygiënisten ervoor zorgen dat je gebit weer schoon is, geven zij ook advies over hoe u uw gebit het beste kan verzorgen.

Wat is een mondhygienist

Mondhygiënisten vormen hun eigen tandheelkundige discipline, waarbij de focus ligt op het tandvlees. De mondhygiënist richt zich op tandvleesproblemen en de preventieve mondhygiëne om zo gebitsproblemen te voorkomen. De mondhygiënist zorgt dat uw mond en mondhygiëne in goede conditie blijft of weer komt. Tijdens een mondhygiënist afspraak bij Tandartspraktijk Diemen-Zuid wordt uw gebit en tandvlees tijdens een mondonderzoek zorgvuldig bekeken. De tanden, kiezen en het tandvlees worden beoordeeld waarbij de mondgezondheid wordt opgenomen. Samen kijken we met welke regelmaat een bezoek aan de mondhygiënist past bij uw specifieke situatie en doelstelling.

Waarom naar de mondhygiënist?

De meeste gebitsproblemen ontstaan door achterblijvende bacteriën op en tussen uw tanden. Dit kan komen door een onvoldoende of inefficiënte mondhygiëne. Als de laag bacteriën, ook wel plaque genoemd, niet regelmatig verwijderd wordt kunnen zij schade aanrichten aan tanden en tandvlees. Een slechte mondverzorging kan zelfs leiden tot een verhoogd risico op onder andere diabetes, longontsteking, een hartinfarct en herseninfarct en andere hersenaandoeningen. Een goede mondhygiëne is daarom van groot belang. Voor sommige mensen is een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist belangrijk, dit draagt bij aan een gezond gebit en dus een goede algemene gezondheid.

Wat doet een mondhygiënist?

Afhankelijk van de mondgezondheid kan de mondhygiënist de volgende behandelingen uitvoeren:

  • Het in kaart brengen van uw mondsituatie en het eventueel nemen van röntgenfoto’s, waarmee we een behandelplan op maat voor u maken
  • Verwijderen van plaque, tandsteen en aanslag en worteloppervlakken schoonmaken, zo nodig met behulp van verdoving;
  • Het geven van duidelijke voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenborstel, tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen
  • Het geven van voorlichting het ontstaan van tandvleesaandoeningen, gaatjes en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkende mondgewoonten.
  • Aanbrengen van gebitsbeschermende fluoride ‘laklaag’

Samen met de u bepalen hoe u uw hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!

Wanneer moet ik naar de mondhygiënist?

Om uw gebit gezond te houden is alleen een goede mondhygiëne thuis niet altijd voldoende. Het is aan te raden naast uw bezoek aan de tandarts uw mondverzorging uit te breiden met een periodieke gebitsreiniging door de mondhygiënisten of preventie-assistenten. Wij nemen graag de tijd om u te helpen u tandvleesproblemen te voorkomen en/of genezen.

Heeft u milde klachten aan het tandvlees, dan zal u waarschijnlijk gezien worden door onze gediplomeerde preventie-assistenten. Wanneer er grotere problemen aanwezig zijn en uw mond uitgebreidere behandelingen nodig heeft, kan u onze mondhygiëniste in Diemen bezoeken. Wist u dat uw mondhygiënist u kan helpen met:

  • Acute en chronische tandvleesinfecties
  • Tandvleesontstekingen met botverlies (parodontitis), ook die gecorreleerd zijn aan medicijngebruik en problemen met de algemene gezondheid zoals diabetes, hart- en vaatziekten
  • Ontstekingen rond implantaten (peri-implantitis)
  • Verkleuringen op de tanden
  • Het langdurig gezond houden van het gebit

Afspraak voor de mondhygiëniste in Diemen maken?

Een afspraak maken is erg gemakkelijk. Neem contact op via ons telefoonnummer, e-mailadres of onderstaand contactformulier.​

 

 

Wordt de mondhygiënist vergoed door de verzekering?

Een bezoek aan de mondhygiënist is voor kinderen jonger dan 18 jaar wel volledig verzekerd. Ben je 18 jaar of ouder, dan wordt het alleen vergoed als je een aanvullende tandverzekering afsluit.

Wat is het verschil tussen mondhygiënist en preventie-assistent

Bij milde problemen wordt u waarschijnlijk geholpen door een van onze gediplomeerde preventie-assistenten. Maar wat is het verschil tussen een preventie-assistent en een mondhygienist? Een preventie-assistent geeft voorlichting en instructies over het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarnaast behandeld de preventie assistent eenvoudige aandoeningen, zoals tandsteen. De mondhygiënist is gespecialiseerds in het behandelen van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Tevens richt de mondhygiënist zich op het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen door het geven van voorlichting en instructies.

Heb ik een verwijzing nodig voor een afspraak bij de mondhygiëniste?

Nee, u heeft geen verwijzing nodig van de tandarts nodig. U kunt vrijblijvend een afspraak maken. Soms komt het voor dat de tandarts het verstandig vindt voor u om naar de mondhygienist te gaan.

Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?

Wij raden het aan om 2 keer per jaar uw periodieke controle te combineren met een afspraak bij de mondhygiënist.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?

Tandvlees is een van de indicatoren die hygiëne van een gebit weergeeft. Gezond tandvlees is roze en ligt strak rondom de tanden en kiezen.

Hoe raakt tandvlees ontstoken?

Tandvlees raakt ontstoken door bacteriën in de tandplak. Tandplak kan weer verkalken tot tandsteen dat stevig aan tanden en kiezen vastzit. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je de tandplak goed wegpoetst.

Kan ik beter een elektrische of handtandenborstel gebruiken?

Uit onderzoek is gebleken dat elektrisch poetsen effectiever is dan poetsen met een handtandenborstel en dus dat je meer tandplak verwijderd. Een ander voordeel van een elektrische tandenborstel is dat deze de beweging al voor u maakt. Daarnaast wordt er met een handtandenborstel meer druk uitgeoefend. Een hoge druk kan beschadigingen veroorzaken. Wij raden daarom een elektrische tandenborstel aan.

Welke voedingsmiddelen zijn ongezond voor mijn gebit?

Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zijn slecht voor uw gebit. Wij raden het daarom aan om zo min mogelijk frisdranken, snoep, koek of andere voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te eten en/of drinken.

Contactformulier

Vul het contactformulier in, indien u een vraag heeft of meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Wij nemen vandaag of de volgende werkdag contact met u op.

The form contains errors