Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Tandenstokers

Tandenstokers

 

Tandenpoetsen is de basis om uw mond gezond te houden. Maar met alleen een (elektrische) tandenborstel kunt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen niet goed schoonmaken

Als je tandplak niet verwijdert, kan deze hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Het tandvlees kan steeds meer ontstoken raken.

Waarmee haalt u tandplak tussen uw tanden en kiezen weg?

Om de tandplak tussen uw tanden en kiezen te verwijderen, kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken, te weten tandenstokers, flossdraad of ragers. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welk instrument voor u het meest geschikt is.

Gebruik minimaal eenmaal per dag een tandenstoker als deze goed in de ruimte tussen de tanden en kiezen past. Bij zeer kleine tussenruimten kunt u beter flossdraad (zie advies flossdraad) gebruiken. Is de tussenruimte te groot voor een tandenstoker? Gebruik dan ragers ( zie advies ragers)

  1. Vochtig maken Houten tandenstokers dienen voor gebruik vochtig gemaakt te worden. Hierdoor wordt onnodig breken voorkomen.
  2. Tussen duim en wijsvinger Houd de stoker tussen duim en wijsvinger vast. De andere vingers gebruikt u om te steunen op de kin.
  3. Platte kant Zet de platte kant van de tandenstoker tegen het tandvlees. 4. Duw Breng de stoker tussen de tanden en duw deze stevig door.
  4. Heen-en-weer Beweeg de stoker heen en weer, in ieder geval in drie posities namelijk: drie keer rechts, drie keer rechtdoor en drie keer links.
  5. Mond sluiten Bij de achterste kiezen is het aan te bevelen de mond iets te sluiten waardoor de spanning op de wangen wat afneemt.

 

Reiniging tussen tanden en kiezen In het begin is het gebruik van een tandenstoker soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees kan gaan bloeden omdat het ontstoken is. Bij dagelijks gebruik verdwijnt de ontsteking en dus ook het bloeden. Let op: Overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees.