Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Mondhygiëniste Amsterdam

Een bezoek aan de mondhygiëniste is van groot belang voor de gezondheid van uw gebit en tandvlees. Door voldoende aandacht aan uw mondhygiëne te besteden voorkomt u veel gebitsproblemen.

Maak een afpraak

Voorkom gebitsproblemen

Met een bezoek aan de mondhygiënist voorkomt u gebitsproblemen. Middels een goede mondhygiëne kunnen tandheelkundige problemen worden voorkomen. Naar de mondhygiënist gaan helpt om jouw gebit schoon en gezond te houden.

De meeste hygiëne problemen ontstaan wanneer er achterblijvende bacteriën niet kunnen worden weggepoetst. Dit kan verschillende redenen hebben, maar voornamelijk komt het omdat u deze plekken lastig kunt bereiken. Een mondhygiënist helpt hierbij. Om uw gebit schoon te houden en tandproblemen te voorkomen raden wij het aan twee maal per jaar voor een periodieke controle bij de mondhygiëniste langs te gaan. Naast dat onze mondhygiënisten in Amsterdam ervoor zorgen dat uw gebit weer schoon is, geven zij ook advies over hoe u zelf uw gebit het beste kan verzorgen.

Wat is een mondhygienist

Mondhygiënist kennen een eigen tandheelkundige discipline met de focus op tandvlees. Een mondhygiënist richt zich op tandvleesproblemen en de preventieve zorg om tandproblemen te voorkomen. Zo zorgen zij ervoor dat uw gebit in een uitstekende conditie blijft of weer komt. Tijdens een afspraak bij Tandartspraktijk Diemen-Zuid, nabij Amsterdam, gaat onze mondhygiënist uw gebit en tandvlees onderzoeken.

Waarom een bezoek aan de mondhygiënist van belang is?

De meeste problemen ontstaan door achterblijvende bacteriën. Een laag bacteriën, ook wel plaque genoemd, kan schade aan de tanden en het tandvlees aanrichten. Plaque kan komen door een onvoldoende of inefficiënte mondhygiëne. Slechte mondverzorging kan zelfs leiden tot een verhoogd risico op een hartinfarct, herseninfarct, diabetes en een longontsteking. Een goede mondhygiëne is daarom van groot belang. Een gezond gebit draagt bij aan een goede algemene gezondheid.

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist kan de volgende behandelingen uitvoeren:

 • Het in kaart brengen van uw mondsituatie en het eventueel nemen van röntgenfoto’s, waarmee we een behandelplan op maat voor u maken
 • Verwijderen van plaque, tandsteen en aanslag en worteloppervlakken schoonmaken, zo nodig met behulp van verdoving;
 • Het geven van duidelijke voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenborstel, tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen
 • Het geven van voorlichting het ontstaan van tandvleesaandoeningen, gaatjes en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkende mondgewoonten.
 • Aanbrengen van gebitsbeschermende fluoride ‘laklaag’
 • Samen met de u bepalen hoe u uw hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!

Samen met de u bepalen hoe u uw hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!

Wanneer moet ik naar de mondhygiënist?

Om uw gebit en tandvlees gezond te houden is alleen thuis poetsen niet altijd voldoende. Wij raden het aan om naast het bezoek aan de tandarts ook de mondverzorging uit te breiden met een bezoek aan onze mondhygiëniste in Amsterdam. Onze mondhgyienisten en preventieve assistenten helpen u graag bij het voorkomen en/of genezen van gebitsproblemen.

 • Heeft u last van milde klachten aan uw gebit of tandvlees, dan zal u waarschijnlijk gezien worden door onze gediplomeerde preventie-assistenten. Wanneer er grotere problemen aanwezig zijn en uw mond uitgebreidere behandelingen nodig heeft, kan u onze mondhygiëniste in Amsterdam bezoeken. Wist u dat uw mondhygiënist u kan helpen met:
 • Tandvleesontstekingen met botverlies (parodontitis), ook die gecorreleerd zijn aan medicijngebruik en problemen met de algemene gezondheid zoals diabetes, hart- en vaatziekten
 • Verkleuringen op de tanden
 • Ontstekingen rond implantaten (peri-implantitis)
 • Het langdurig gezond houden van het gebi
 • Acute en chronische tandvleesinfecties

Afspraak voor de mondhygiëniste in Amsterdam maken?

Een afspraak maken is erg gemakkelijk. Neem contact op via ons telefoonnummer, e-mailadres of onderstaand contactformulier.​

 

 

Wordt de mondhygiënist vergoed door de verzekering?

Een bezoek aan de mondhygiënist is voor kinderen jonger dan 18 jaar wel volledig verzekerd. Ben je 18 jaar of ouder, dan wordt het alleen vergoed als je een aanvullende tandverzekering afsluit.

Wat is het verschil tussen mondhygiënist en preventie-assistent

Bij milde problemen wordt u waarschijnlijk geholpen door een van onze gediplomeerde preventie-assistenten. Maar wat is het verschil tussen een preventie-assistent en een mondhygienist? Een preventie-assistent geeft voorlichting en instructies over het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarnaast behandeld de preventie assistent eenvoudige aandoeningen, zoals tandsteen. De mondhygiënist is gespecialiseerds in het behandelen van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Tevens richt de mondhygiënist zich op het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen door het geven van voorlichting en instructies.

Heb ik een verwijzing nodig voor een afspraak bij de mondhygiëniste?

Nee, u heeft geen verwijzing nodig van de tandarts nodig. U kunt vrijblijvend een afspraak maken. Soms komt het voor dat de tandarts het verstandig vindt voor u om naar de mondhygienist te gaan.

Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?

Wij raden het aan om 2 keer per jaar uw periodieke controle te combineren met een afspraak bij de mondhygiënist.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?

Tandvlees is een van de indicatoren die hygiëne van een gebit weergeeft. Gezond tandvlees is roze en ligt strak rondom de tanden en kiezen.

Hoe raakt tandvlees ontstoken?

Tandvlees raakt ontstoken door bacteriën in de tandplak. Tandplak kan weer verkalken tot tandsteen dat stevig aan tanden en kiezen vastzit. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je de tandplak goed wegpoetst.

Kan ik beter een elektrische of handtandenborstel gebruiken?

Uit onderzoek is gebleken dat elektrisch poetsen effectiever is dan poetsen met een handtandenborstel en dus dat je meer tandplak verwijderd. Een ander voordeel van een elektrische tandenborstel is dat deze de beweging al voor u maakt. Daarnaast wordt er met een handtandenborstel meer druk uitgeoefend. Een hoge druk kan beschadigingen veroorzaken. Wij raden daarom een elektrische tandenborstel aan.

Welke voedingsmiddelen zijn ongezond voor mijn gebit?

Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zijn slecht voor uw gebit. Wij raden het daarom aan om zo min mogelijk frisdranken, snoep, koek of andere voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te eten en/of drinken.

Contactformulier

Vul het contactformulier in, indien u een vraag heeft of meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Wij nemen vandaag of de volgende werkdag contact met u op.

The form contains errors