Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Ook tijdens het tanden wisselen goed poetsen!

Wisselen
Gepubliceerd op: 16-02-2024

Tussen hun 6e en 12e jaar wisselen kinderen hun gebit. Poets meteen al de puntjes mee als de nieuwe tanden en kiezen doorkomen. Want die zijn gevoelig voor gaatjes.

Let extra op de nieuwe kiezen

Tanden wisselen begint vaak met de onderste snijtanden. Maar de eerste blijvende kiezen komen dan achter de laatste melkkiesjes ook al door. Soms zijn die moeilijk te zien. Let daar extra op, want ze staan dus vrij achter in de mond. Daarna volgen de boventanden en de rest. Laat je kind óók tijdens het wisselen 2 keer per dag 2 minuten tandenpoetsen met fluoridetandpasta. En poets tot 10 jaar altijd na.

Bij pijn, ga naar de tandarts!

Bij de meeste kinderen doet het wisselen geen pijn. Van het doorkomen van de nieuwe tanden en kiezen, kunnen ze natuurlijk wel wat last hebben. Leg dan bijvoorbeeld een koud washandje op het wangetje of geef een kinderparacetamol. Als de pijn aanhoudt, ga dan naar de tandarts. Doe dat ook wanneer 1 tand of kies echt anders van kleur is dan de andere nieuwe tanden.

Regelmatige controle

Als je kind geen klachten heeft, is het toch verstandig om ook tijdens het wisselen regelmatig naar de tandarts te blijven gaan. Die controleert het gebit en kijkt of alles goed verloopt. En een bezoekje aan de tandarts kost je niets extra, want voor kinderen tot 18 jaar worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!

Heb je vragen over het poetsen of over de mondverzorging van je kind? Maak een afspraak bij je tandarts. Want die is er voor je: “De tanden van kind, daar zorgen we samen voor!”. Jij thuis. De tandarts in de praktijk.