Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

75-plussers met eigen gebit zijn gezonder

Niet vaker dan 7 keer per dag eten en drinken

Wil je het gebit van je kind gezond houden? Let dan ook op wat je te eten en te drinken geeft en op het aantal eet- en drinkmomenten. Want iedere keer als je kind iets eet of drinkt, wordt het tandglazuur aangetast en kunnen er gaatjes ontstaan. Ook al in het melkgebit.

Rob Nolte met pensioen

Rob Nolte is nu 45 jaar werkzaam als tandarts en heeft de beslissing genomen dat het tijd is om meer tijd aan andere zaken te gaan besteden. Daarom is hij per 31 maart 2023 gestopt met zijn werkzaamheden als tandarts.

Tanden bleken? Laat het veilig doen!

Je tanden laten bleken is niet per definitie schadelijk voor je gebit. Maar om ze op een veilig manier lichter te krijgen, is het wel van belang dit altijd in overleg met je tandarts of mondhygiënist te doen.

De rekening van onze praktijk is vernieuwd

Vanaf nu ontvangt u uw rekening in uw eigen online omgeving. U ontvangt de nieuwe rekening rechtreeks van de praktijk via e-mail of per post. Heeft uw tandarts geen e-mailadres van u, maar wilt u wel graag uw facturen digitaal ontvangen? Dan kunt u uw e-mailadres doorgeven aan de balie van uw tandarts.

Hoe goed ben jij eigenlijk verzekerd als het om je gebit gaat?

Het is een vraag die ieder jaar weer terugkomt. En je bent niet de enige die soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om je tijdens de overstapweken een handje te helpen, leggen we met een animatiefilmpje uit hoe het ook al weer zit met de zorgverzekering en de aanvullende tandartsverzekering.

Campagne ‘De Mond Niet Vergeten’ van start

Iedere dag haar legpuzzel, elke dag haar radioprogramma, elke dag haar middagdutje… Maar weet jij of je moeder ook elke dag haar tanden poetst? Heb jij het radiospotje al gehoord? Met de publiekscampagne ‘De Mond Niet Vergeten’ worden mantelzorgers en ouderen gewezen op het belang van een goede mondgezondheid.

Ruim 1 op de 3 ouderen gaat niet op controle

Ouderen wonen langer zelfstandig thuis en hebben vaak nog geheel of gedeeltelijk hun eigen tanden en kiezen. Maar met het klimmen der jaren neemt de mondverzorging drastisch af. Ook het bezoek aan de tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus wordt minder: ruim 1 op 3 van de 75- tot 80-jarigen gaat niet meer jaarlijks naar de mondzorgverlener.

Grote lichamelijke en sociale gevolgen

Controle is juist bij deze leeftijdsgroep belangrijk, want mondproblemen, zoals gaatjes, ontstekingen, afgebroken tanden en kiezen of een slecht passende prothese kunnen lichamelijk maar ook sociaal grote gevolgen hebben. Het eten gaat bijvoorbeeld steeds moeilijker. En geen kleinkind wil knuffelen met opa die uit zijn mond ruikt!

Mantelzorgers spelen rol bij mondverzorging

De meest voorkomende klachten bij ouderen zijn een droge mond en pijn in de mond. Vaak denken ze zelf dat het bij het ouder worden hoort. Maar met gerichte aandacht kan een slechte mondgezondheid worden voorkomen. En daarbij kunnen mantelzorgers, die het dichtst bij de kwetsbare oudere staan, een grote rol spelen.

Doe de test!

Tijdens de campagne van de stichting De Mond Niet Vergeten!, een initiatief van tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici,  wordt iedereen die voor een kwetsbare oudere zorgt via radiospotjes en de sociale mediakanalen uitgenodigd om een QuickScan te doen op www.demondnietvergeten.nl. Na de test volgt een uitslag die inzicht geeft in de risico’s en de eventuele belemmeringen voor een goede mondgezondheid. Zo kunnen zij meer te weten komen over de mondproblemen van hun vader of moeder of van een andere oudere naaste. En vooral hoe ze hierbij kunnen helpen.